Jovana Rodić (25), Beograd

Pre godinu dana su počeli moji problemi sa infekcijom desnog oka tj. zapušenim suznim kanalom. U početku sam verovala da ce proći bez nekih većih intervencija i ispiranja oka. Promena na bolje nije bilo i nastupile su moje posete državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama. Nebrojeni preporučeni antibiotici nisu rešili moj problem. Pored estetske promene počela sam da dobijam i ozbiljne glavobolje. Takva stanja su izazivala moje ozbiljno neraspoloženje. Tražeći bez prekida rešenje za moju situaciju, dobila sam preporuku iz nekoliko različitih izvora da kontaktiram Dr Zorana Žikića, za koga mi je rečeno da će sasvim sigurno rešiti moj višemesečni problem. Obavljen je pregled i zakazana operacija endoskopskom tehnikom koju kod nas vrlo uspešno obavlja Dr Žikić. Endoskopska tehnika je omogućila da posle operacije nemam više problema i bilo kakve ožiljke na licu. Sada se osećam odlično. Zadovoljna sam što je sve sjajno prošlo zahvaljujuci Dr Žikiću koji mi je pomogao da posle više meseci rešim zdravstveni problem.

Jovana Lazić (33), Niš, Srbija


Moja priča počinje avgusta 2019. godine kada sam primetila povremeno suzenje levog oka. Stručnu pomoć sam potražila u Kliničkom centru Niš, gde mi je doktorka na osnovu običnog mikroskopskog pregleda samo prepisala kapi bez ikakvog objašnjenja šta nije u redu sa mojim okom. Njeno „igranje“ sa raznim kapima i mojim okom je trajalo 4 meseca gde mi je iz nedelje u nedelju prepisivala jedne, druge, treće kapi bez ikakvih daljih pretraga. Za sve to vreme meni se suzenje pojačalo, maramicu nisam ispuštala iz ruke, o šminkanju za posao nisam ni pomišljala. Svako prvo jutarnje otvaranje oka je postajalo sve teže od silnih drlja koja su se stvarale u toku noći. Znala sam da je vreme da promenim doktora. Pomoć sam potražila u privatnoj klinici jednog veoma poznatog niškog doktora. Nakon opisivanja mojih simptoma doktor je odmah pokušao ispiranje suznog kanala. Rastvor koji je pomoću sonde ubrizgavao u moj suzni kanal se samo vraćao u oko, rastvor koji sam trebala osetiti u nosu i grlu. To je značilo samo jedno – neprohodnost suznog kanala. Doktor mi je saopštio da je jedino rešenje operacija suznog kanala. Operacija koju radi samo jedan hirurg u Srbiji – dr. Zoran Žikić. Priznajem da sam bila šokirana činjenicom da suzenje oka može dovesti do operacije. Odmah sam pronašla dr. Žikića na internetu i proučila njegov sajt gde je na sasvim jednostavan i svima shvatljiv način opisan između ostalih i moj problem. Iskreno, ni na jednom drugom mestu nisam uspela da nađem podatke o začepljenju suznog kanala kod odraslih. Zato i koristim ovu priliku, da skrenem pažnju na ovaj problem koji se ne dešava samo kod beba i male dece, već i kod odraslih osoba.

Srećom, uspela sam veoma brzo da zakažem pregled kod dr. Žikića. Nakon pažljivog slušanja cele moje priče, dr. Žikić mi je na sasvim jednostavan način objasnio šta se dogodilo mom suznom kanalu. Iz njegove priče sam došla do zaključka da sam i dobro prošla, jer veća komplikacija začepljenja suznog kanala je upala suzne kesice koja može biti izuzetno bolna i neprijatna i tretira se antibiotskim injekcijama. Zatim mi je objasnio kako će izgledati operacija. Naime, reč je o dosta novoj tehnici koja je skroz bezbolna i gde je oporavak, što ću se kasnije uveriti, veoma kratak. Operacija se radi u opštoj anesteziji. Kroz nos se ulazi i pravi nov kanal, i  postavlja silikonski stent, koji ima za cilj da zameni suzni kanal koji je neprohodan. 

To je u suštini tanka cevčica koja počinje u nosu i završava se u unutrašnjem uglu oka u obliku malog diska. Na moje oduševljenje, doktor je uspeo veoma brzo da mi pronađe termin za operaciju, i tako krajem februara 2020. godine, nakon 6 meseci lutanja, konačno sam bila sigurna da sam u pravim rukama. Operacija je protekla u najboljem redu, trajala je, sa svim pripremama, nekih 1 do 1,5 sat. Nakon buđenja iz anestezije nisam imala nikakvih bolova. Na koži lica nije bilo nikakvih rezova, jer je operacija rađena kroz nos. U bolnici sam provela noć i sutra ujutru otpuštena uz instrukcije dr. Žikića o ispiranju nosa i oka i o vođenju računa o nekim stvarima. Potrebno je samo izbegavati bilo kakva naprezanja i isparenja koja bi mogla izazvati krvarenje iz nosa. Ja sam se posle 3 dana vratila na posao bez ikakvih problema. Stent se, iako se nalazio u uglu oka, nije uopšte video. Na prvoj kontroli, koja je bila 17 dana nakon intervencije, dr Žikić je bio zadovoljan „ponašanjem“ stenta te je odlučio da ga skine. Procedura je sasvim jednostavna, deo koji je u oku se iseče a cevčica koja je u nosu jednostavno izduva. I to je to! Moja sreća nakon doktorovog ispiranja

Branko Erić (73), Herceg Novi, Crna Gora

Prije deset godina u poznatoj državnoj oftamološkoj klinici u Beogradu operisan mi je bazocelularni tumor na donjem kapku levog oka.

U jesen prošle, 2012. godine ponovo mi se pojavio tumor ali sada ispod donjeg kapka levog oka, koji je već nakon operacije bio vidno spušten, zbog čega potpuno zatvaranje oka nije bilo moguće. Ovo stanje je bilo uzrok stalnog sušenja i crvenila levog oka.

Zbog gore navedenog odlučujem se da odem na pregled kod doktorke koja me je operisala, uz čekanje od mesec dana na termin. Tu dobijam kratko i šturo obaveštenje da „to treba operisati“. Po imperativnom ponašanju uvažene ljekarke, zaključujem da je pregled završen a moja namjera da ukažem na spušteni očni kapak i tegobe što iz toga proizilaze, ostaje neostvarena.

Najblaže rečeno začuđen tretmanom na pregledu, sve više shvatam da medicinsku pomoć moram potražiti na drugom mjestu. I da ne duljim, poslije putešestvija od ordinacije do ordinacije imao sam sreću da dođem do jednog poznatog profesora oftamologije koji mi je rekao:“To će ti najbolje uraditi doktor Žikić!“

Na zaista temeljitom i vremenski nimalo ograničenom pregledu kod doktora Zorana Žikića saznajem da je pored operacije tumora koji se pojavio, potrebno istovremeno uraditi i rekonstrukciju ranije operisanog kapka, kako bi se sprečilo dalje sušenje levog oka. Skrenuta mi je pažnja i na činjenicu da tehnika operacije podrazumeva da gornji i donji kapak moraju, nakon operacije, da budu spojeni tokom 6 nedelja, nakon čega će jednom manjom intervencijom u lokalnoj anesteziji biti razdvojeni.
Iz razumljivih razloga opredjeljujem se za operaciju kod doktora Žikića. Operativni zahvat pod opštom anestezijom traje četiri sata, poslije čega se budim u dobrom psihičkom stanju. Kroz dva sata i pored savjeta ljekara da nastupajuću noć provedem na klinici, na svojim nogama idem kući.
Slijede brojni i pažljivi kontrolni pregledi u postoperativnom periodu i hirurško razdvajanje spojenih očnih kapaka poslije šest nedelja. Doktor Žikić i dalje ništa ne prepušta slučaju nastavljajući sa kontrolnim pregledima i narednih mjesec dana. Na kraju, u ordinaciji pomenute klinike kod doktora Žikića, slijedi detaljan oftamološki pregled očiju sa mjerenjem očnog pritiska, određivanjem korekcije dioptrije i svega ostalog.

Praktično nenaviknut na, blago rečeno, drugačije odnose ljekara prema korisnicima njihovih usluga, zaista nemam dovoljno riječi da opišem krajnje posvećen i brižan odnos doktora Žikića prema meni kao pacijentu. Zato sam smatrao svojom obavezom da mu i na ovako javan način izrazim svoju zahvalnost za njegov više nego korektan profesionalni trud i angažovanje oko mog liječenja. Posebno zbog toga što je to bilo propraćeno ljudskim ophođenjem prema pacijentu.

Isto tako smatram da je moja obaveza da i na ovaj način upoznam druge potencijalne pacijente sa istom ili sličnom dijagnozom, sa mojim ovdje opisanim pozitivnim iskustvima vezanim za doktora Žikića. Tim prije jer sam se i sam ne tako davno suočen sa opisanim medicinskim problemom našao na raskrsnici ne znajući kojim putem da krenem, gdje i kod koga da nađem efikasnu medicinsku pomoć.

Biće mi veoma drago ako moje ovdje opisano krajnje pozitivno iskustvo sa doktorom Žikićem bude korisna referenca za neke druge zlosrećnike sa istom ili sličnom dijagnozom jer sam sada poslije svega u poziciji da mogu reći – kamo puste sreće da sam i ja na vrijeme znao za tako utemeljenu afirmativnu referencu vezanu za doktora Žikića, ne bih lutao okolo gubeći vrijeme i nerve.

 

Marjan Makovec (49), Murska Sobota, Slovenija

Poštovani Mr. sci. Zoran Žikić, dr. med. spec. oftalmolog!

Dozvolite mi da vas iskreno i sa poštovanjem pozdravim i da se vama zahvalim za sve što ste učinili za mene.

Sa 6 meseci života mi je operacijom uklonjeno lijevo oko, zbog sumnje na tumor u oku. Od tada nosim očnu protezu.

Posle problema sa krvarenjem iz očne duplje i ispadanjem očne proteze i posle neuspešnog operativnog zahvata u Sloveniji, potražio sam pomoč kod vas u Beogradu, gde ste me operisali – uradili ste mi kompletnu rekonstrukciju orbitalnog sakusa sa transplantacijom bukalne mukoze i sekundarnu implantaciju orbitalnog implanta.

Posle vrlo uspešne operacije, koju ste mi vi lično uradili, i posle rehabilitacije, koja je trajala više meseci, primio sam novu očnu protezu.

Sa vašim profesionalnim radom i odnosom vrlo sam zadovoljan. I moji prijatelji mi kažu, da moja oba oka izgledaju bukvalno jednako i da se razlika uopšte ne primećuje.

Iskreno vas pozdravljam i vrlo sam vam zahvalan za sve.

Očekujem, da se vidimo na sledećoj rutinskoj kontroli.

Sa poštovanjem,
Marjan Makovec iz Slovenije

 

Lorena Dulović (8 godina), Podgorica, Crna Gora

Lorena je rodjena u 8. mjesecu trudnoće sa samo 950 grama, mjesec i po dana je bila i inkubatoru, nakon izlaska iz bolnice meni su rekli da Lorena ima problem sa „moždanim ćelijama“ i da će kasniti u razvoju.

Lorena ima problem još od samog rođenja. Nakon samog rođenja primijetila sam da sa Lorinim lijevim okom nešto nije u redu, tj. stalno joj je oko suzilo. Prvi put sam otišla kod ljekara kad je Lora imala samo četiri mjeseca i to u Podgorici. Tada joj je prvi put rađeno sondiranje, koje smo ponavljali tri puta i to u razmaku od po 4 mjeseca od sondiranja. Kada smo otišli treći put doktorica nam je rekla da Lora nema formiran suzni kanal, da je tu koštana prepreka i da treba operacija.

Kada je napunila 5 godina odvela sam je kod očnog doktora u Beogradu koji je na glasu kao stručnjak za suzne puteve. Tom prilikom joj je isti uradio operaciju „laserskim putem“ i on nam je tom prilikom garantovao da može da probije tu koštanu prepreku. Moram istaći da je Lorena tom prilikom doživjela veliku traumu, odnosno kada smo došli kod istog, bio je strašno grub, Lorenu su držali, vikao je na nju, dao joj je samo lokalnu anesteziju pored oka, nas je izbacio iz ordinacije, pa što se tog perioda tiče vezuju nas samo loše uspomene i najradije bi ih zaboravili i ja i Lorena.

Nakon toga smo napravili pauzu od pet godina, a sve iz razloga što je Lorena preživjela veliku traumu i jednostavno kada bi se povela priča o operaciji i oku ona je plakala i molila me da je ne vodim kod doktora. Međutim njoj je sve više i više dolazilo do upaljenja oka, oko joj je stalno suzilo, uvijek je bilo otečeno i mi jednostavno više nijesmo mogli da odlažemo odlazak kod doktora.

Doktorica Jovanović iz Podgorice nam je predložila Dr Žikića, kao dobrog stručnjaka i da bi on mogao da riješi Lorenin problem.

Nakon ovoga smo došli na Vašu kliniku, gdje ste nam opravdali sve ono što smo čuli o Vama. Prilikom prvog susreta Vi ste nas primili srdačno, ne kao doktor, već kao Lorenin drug, pokazivajući joj lutke, samu ordinaciju, jednostavno Lorena nije osjećala onu tremu i strah, koji je pratio još od prve operacije već jednostavno što je sama govorila: „majko ja kao da sam pošla na izlet a ne na operaciju“. Kada je krenula na operaciju dok Vi nijeste došli osjećala se mala uznemirenost, međutim Vašim pojavljivanjem i pričom sa njom ta njena uznemirenost i strah su jednostavno nestali.

Što se tiče same operacije mi smo prezadovoljni, Lorena se osjeća odlično, sama operacija na nju nije ostavila nikakve negativne posledice i traume, već naprotiv stalno me pita „mama kad ćemo u Beograd na kontrolu?“, i ona je samim tim što joj oko više ne suzi stekla veliko samopouzdanje i raduje se kao sva druga djeca.

Poštovani doktore ovom prilikom želim da Vam se zahvalim od srca, da ćemo Vas se uvijek sjećati sa poštovanjem i uvažavanjem za Vaš profesionalizam i odnos prema pacijentima.
Još jednom neizmjerno hvala i srdačan pozdrav.

Ana i Lorena Dulović.

 

Marko Matić (27), Beograd, Srbija

U šestoj godini života nastali su zdravstveni problemi koji su uticali na oštećenje desnog oka, usled zračne terapije koja je morala da se sprovede. Posle pokušajau više navrata operativnim putem, da se oko spase, nije bilo uspeha. Morala je da se izvrši Enukleacija oka. Nakon intervencije, ugrađena je očna proteza. Zbog nestručnosti protetičara i oftamologa usledila je deformacija tkiva, zbog čega nisam mogao da nosim očnu protezu, već samo gazu preko očne duplje.

Sad sam dobro, zahvalujući Mr. sci. med. dr Zoranu Žikiću. Do sada mi je doktor Žikić izvršio tri izuzuzetno uspešne operacije. Zavaljujući njegovim intervencijama došlo je do značajnog poboljšanja, i sada nosim očnu protezu bez problema.

Doktor Žikić je pre svega izuzetan čovek, inovativan lekar, koji pacijentu uliva poverenje. Zahvalan sam doktoru za njegovom angažovanju i na njegovoj podršci. Kao zadovoljan pacijent nastavićemo saradnju.

Svakoj osobi koja ima sličnih zdravstvenih problema, rado preporučujem divnog, poštenog, odgovornog   Mr. sci. med. dr Zorana Žikića

 

Davor Bilafer (34), Risan, Crna Gora

Prije par mjeseci sam imao težak saobraćajni udes u kome sam imao tešku povredu lijevog oka. Posle udesa prevezen sam u bolnicu Kotor, a potom i u KBC Podgorica gdije su mi zbrinuli ranu ali ne i riješili problem sa okom jer mi je suzna žlezda ispala iz ležišta i našla se ispod kapka. Pošto nisu imali uslova i mogućnosti dobio sam uput za liječenje u Beogradu kod dr Zorana Žikića.

Posle jednodnevnih pretraga i pregleda dogovorena je operacija oka sa mogućim kasnijim korekcijama zbog otoka koji je bio još uvjek prisutan na oku. Tokom operacije vraćena mi je suzna žlijezda na svome prvobitnom položaju, urađena korekcija kapka za koji se mislilo da neće imati svoju funkciju i zašiveni mišići kapka.

Postoperativni tok je bio izuzetno dobar, funkcija kapka se skroz vratila, korekcija kapka takođe uspijela bez naknadnih korekcija i najbitnije suzna žlijezda je počela da radi svoj posao a sve to zahvaljujući dr Žikiću i ljudima oko njega.

Veoma sam zadovoljan prijemom, a pogotovo radom i trudom dr Zorana Žikića i želim da mu se ovim putem zahvalim u moje ime i u ime moje porodice jer je učinio veliku stvar za nas. Hvala.

 

Biljana Antić (40), Beograd, Srbija

Pre 20 godina kao posledica operacije hemangioma desne orbite kod mene se pojavila ptoza ( spušten kapak ) koja ni nakon nekoliko uzastopnih hirurških intervencija u zemlji i inostranstvu nije dala vidljive rezultate. Tehnika i metodi lečenja tog vremena očigledno nisu bili adekvatni pa samim tim nisu ni doneli  trajno  poboljšanje.  Godine koje su usledile donele su mi borbu da priihvatim sebe i pomirenje da za moj problem ne postoji rešenje ni u funkcionalnom ni u estetskom smislu.

Tokom ove godine po preporuci koleginice saznala sam za novu metodu malo poznatu kod nas, koja se zove autogena suspenzija fascija latom i sa puno nade prihvatila novo iskušenje. 

Rizik se isplatio jer sam poverenje ukazala DR. Zoranu Žikicu lekaru cija je reputacija velikog stručnjaka iz oblasti okuloplastične hirurgije potpuno opravdana i coveka  koji se  izdvaja od svojih  kolega  zbog  izuzetnih  ljudskih i profesionalnih vrednosti.

Biti pacijent DR.Zorana Žikića znaci uzivati poštovanje, ljubav, pažnju, stručnost bez zadrške i posvećenost  tokom celog toka lečenja. 

Ja sam verovatno jedna od mnogih koja i na ovaj  način želi da iskaže zahvalnost za toplu ljudsku reč i sve sto mi je pruženo.

Veliki pozdrav od Biljane Antić!

 

Marko, Slavica i Vladimir Kotarac

Poštovani doktore Žikiću,

Želimo da iskažemo veliku zahvalnost za sve što ste učinili za nas. Pored velike zahvalnosti Vama, želeli smo da podelimo našu priču i sa svima onima koji imaju isti problem.

Naš sin Marko ima urođenu ptozu gornjeg desnog kapka. Prva operacija je rađena u državnoj klinici kada je dete imalo 4 meseca, druga operacija u istoj ustanovi kod istog lekara sa 15 meseci. Blago i kratkog daha poboljsanje nakon druge operacije. Treća operacija u drugoj ustanovi, kod istog hirurga koji je radio i prethodne dve operacije je rađena sa 8 godina, nakon koje je položaj kapka bio lošiji nego pre operacije.

Objašnjenje za neuspelu operaciju bilo je da jednostavno kada je ptoza u pitanju, nakon operacije nigde na svetu ne postoji zadovoljan hirurg, niti pacijent. Nema šanse da bude bolje. Ukoliko mi želimo zadovoljavajuću poziciju kapka to bi neminovno značilo sušenje rožnjače, veći problem od same ptoze.

Tek nakon treće neuspešne operacije ptoze, kada smo izgubili svaku nadu, saznajemo da postoji u Beogradu hirurg Dr. Zoran Žikić koji sigurno može da nam pomogne.

U februaru 2013, odlazimo na pregled kod dr. Žikića. Profesionalno, na jednostavan i lako razumljiv način objašnjeni su nam svi aspekti problematike Markove ptoze, posledice tri neuspele prethodne operacije i preporučena je frontalna suspenzija autogenom fascijom latom.

Marko je četvrti put operisan sa devet godina, u julu 2013. Rezultati operacije su prevazišli  naša očekivanja. Pozicija kapka je takva da pri pogledu pravo nema nikakve razlike u odnosu na oko gde kapak radi normalno.

Posledice izgubljenog vremena u dobu kada se vid razvija kod dece ostavile su traga. Marko ima 60-70 % vid na oku sa ptozom. Želimo da se ovakve situacije ne ponove drugima. Dr. Žikić zaslužuje svaku preporuku kao profesionalac, hirurg i kao čovek. Veliko hvala.

S poštovanjem,
Marko, Slavica i Vladimir Kotarac


Zakažite pregled