Problemi sa suznim putevima i razlozi za pojačano suzenje oka

Suzenje oka je najčešće posledica otežanog oticanja suza sa površine oka, zbog suženja ili začepljenja odvodnih suznih puteva. 

Problem je najčešće u suznom kanalu koji sprovodi suze od suzne kesice do nosne šupljine. Nešto ređe, problem je u suznim kanalićima, koji sprovode suze od oka do suzne kesice, a nalaze se u unutrašnjem delu gornjeg I donjeg kapka.


Zakažite konsultacije
Operacija suznih kanala


Simptomi suženih /začepljenih suznih kanala /kanalića


Ukoliko je problem na nivou suznog kanala, pored pojačanog suzenja, prisutno je I krmeljanje (sekrecija). Pritiskom na suznu kesicu se može istisnuti sluz ili gnoj. U prvom slučaju je prisutna upala suzne kesice, a drugom slučaju je prisutna i infekcija suzne kesice. Ukoliko je problem na nivou suznih kanalića, obično nema drugih simptoma osim pojačanog suzenja oka. 

Pregled i dijagnostika suznih puteva


U slučaju pojačanog suzenja oka, pored pregleda očiju mikroskopom, suze se boje specijalnom bojom, kako bi se ustanovilo u kojoj meri se zadržavaju na oku I gde se prelivaju. Kod male dece, ovaj pregled, kao I pritisak prstom na suznu kesicu, najviše je što se može uraditi, a ostatak pregleda I sama intervencija se rade u opštoj anesteziji. 

Dalje, specijalnim endoskopom se pregleda unutrašnjost nosa (nazalna endoskopija), I u slučaju prohodnih suznih kanala, obojena tečnost se može videti kako prolazi u nos. Nakon toga, vrši se propiranje suznih puteva, čime se, najjednostavnije rečeno, može razlikovati suženje od potpune neprohodnosti suznih puteva. U najvećem broju slučajeva, ovakav pregled je dovoljan za postavljanje dijagnoze, a u specifičnim, malobrojnim, slučajevima su potrebna specijalna snimanja. 
Priprema za operaciju suznog kanala/suznih kanalića


Priprema za operaciju suznih puteva zavisi, pre svega, od vrste anestezije u kojoj će se vršiti operacija. Kod male dece se operacije suznih puteva se vrše u opštoj anesteziji. 

Kod odraslih osoba operacija suznih puteva se vrši u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

Lokalna anestezija se često kombinuje sa davanjem lekova protiv bolova I za umirenje u venu.

Od vrste anestezije, kao I od složenosti operacije, zavisiće nalazi koje je potrebno pripremiti za operaciju. 

Veoma je važno da se pre operacije, pravovremeno, prekinu svi lekovi I suplementi koji utiču na zgrušavanje krvi. Imajući u vidu bogatu prokrvljenost rizik od pojačanog krvarenja za vreme operacije, kao I stvaranje krvnih podliva nakon operacije, ovde je povišen.


Oporavak nakon operacije suznih puteva

Nakon operacije suznog kanala, najvažnije je izbegavati duvanje nosa I naprezanje, odnosno saginjanje, da bi se izbeglo krvarenje iz nosa, u period od oko 7 dana.  Post-operativna terapija podrazumeva primenu kapi za oči I sprejeva za nos.

Operacija suznog kanala /suznih kanalića


Operacija suznog kanala (DCR) se vrši preko malog reza na koži korena nosa (eksterna DCR) ili kroz nos (endonazalna DCR). Prednost operacije suznog kanala kroz nos je odsustvo reza na koži lica I brži post-operativni oporavak. 

Doktor Zoran Žikić je jedini očni hirurg na prostoru bivše Jugoslavije, koji samostalno vrši operaciju suznog kanala kroz nos.

 Ova vrsta operacije suznog kanala zahteva opštu anesteziju. Eksterna DCR se radi u slučajevima gde zdravstveno stanje ne dozvoljava primenu opšte anestezije, kao I u komplikovanim slučajevima (veoma uzak nosni hodnik, stanje nakon povreda kostiju lica I sl.). Kod obe vrste operacije suznog kanala, za vreme operacije se postavlja silikonski stent, koji se vadi nakon mesec dana. 

Još jedna opcija je laserska DCR (TCL-DCR), kod koje se kroz suzni kanalić uvodi laserska sonda I zatim laserom pravi komunikacija suzne kesice sa nosnom šupljinom. Ova operacija mora da se radi pod kontrolom nazalnog endoskopa, da bi se izbeglo nepotrebno oštećenje tkiva laserom. 

Prednost ove metode je manje krvarenje za vreme operacije, međutim otvor načinjen na ovaj način je manji I sklon zatvaranju, zbog čega se moraju primenjivati lekovi protiv ožiljavanja (antimetaboliti), za vreme I nakon operacije. I kod ove operacije se postavlja silikonski stent, koji se vadi u ambulanti nakon mesec dana. 

Kod urođene neprohodnosti suznog kanala, propiranje I sondiranje suznog kanala, kao I postavljanje silikonskog stenta u suzni kanal, radi se isključivo u opštoj anesteziji. Silikonski stent se vadi nakon tri meseca

 

Ukoliko su suzni kanalići začepljeni, potrebno je uraditi specijalnu operaciju suznog kanala, kojom se suze direktno sprovode od oka u nos, ugradnjom specijalne staklene cevčice (konjunktivo – DCR), uz pomoć nosnog endoskopa (link za you tube video). 
Zakažite pregled